Sorularınız için ücretsiz danışma hattımızı arayabilir, aklınızdaki sorulara yanıt alabilirsiniz. Dilerseniz polikliğimize gelerek yüzyüze ücretsiz öngörüşme sağlayabilirsiniz. Whatsapp: 0 541 124 56 00 | instagram: (dr.muhsin_elci) ile iletişime geçebilirsiniz. Buraya tıklarak randevu oluşturabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı yani Sleeve Gastrektomi ameliyatı midenin cerrahi işlemle bir tüp (boru) haline getirilmesidir.
Tüp mide ameliyatının tek etkisi midenin hacminin küçültülmesi üzerine değildir. Mide küçültülerek tüp şekline getirilirken mideden salgılanan açlık hormonu üzerinde de ciddi etkisi bulunmaktadır. Yemeğe karşı istek azalır, beyin daha az açlık hisseder yani tüp mide ameliyatı sadece mekanik etki değil hormonal etki de oluşturmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı, Hangi Hastalar için Uygundur?
Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Kapalı ameliyat (laparoskopik) şeklinde yapıldığından dolayı karnınızda büyük bir yara olmaz, bir kaç adet 1 cm ve daha küçük kesikler olur.
Tüp Mide Ameliyatı, Hangi Hastalar için Uygundur?
Tüp mide ameliyatı günümüzde obez hastalar için uygulanan cerrahi teknikler arasında en sık tercih edilen yöntemdir. Klasik metabolik cerrahi olarak gecen veya mide bypass ameliyat grubu kadar etkili olmasa da Tip 2 diyabeti ve tansiyon hastalığını düzeltmek konusunda da çok olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Kontrol altına alınamayan diyabet veya ileri derece reflü problemi olan obezite hastalarında tüp mide ameliyatı önerilmemektedir. Obeziteden ziyade diyabet hedefteyse daha etkili yöntemlerin var olduğunu söylemek mümkün. Bu tür durumlarda Roux-en y veya mini gastrik bypass vb. ameliyatları uygulamaktayız. Tüp mide ameliyatını ilerleyen dönemde diğer ameliyat tekniklerine dönüştürme şansı bulunmaktadır. İkinci bir cerrahi ile tüp mideyi mide bypası veya Duodenal Switch gibi metabolik cerrahi tekniklerine dönüştürmek daha kolay bir yoldur.
Tüp Mide Ameliyatının Yaş Sınırı Bulunuyor mu?
18 yaştan önce tüp mide ameliyatı dâhil obezite cerrahi tercih edilmemektedir. Ancak nadir durumlarda; uzunca bir süre çocuk psikiyatristi, beslenme, endokrin ve çocuk gelişim uzmanı denetiminde olmasına rağmen yeterli kilo veremeyen, ciddi obezite sınırlarını geçen buna bağlı olarak da erken dönemde ciddi metabolizma sorunları yaşayabilen çocuklarda cerrahi düşünülebilir. Ancak bu çok küçük bir hasta dilimidir.
Üst sınır ise klasik bilgiye göre 65 yaş olarak kabul edilmekle birlikte genel durumu iyi, cerrahi işlemi kaldırabilecek ve beklenen hayat süresi uzun olan hastalarda daha ileri yaşlarda da tüp mide ameliyatı yapılabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı için Uygun Kilo Aralığı Nedir?
Tüp midenin de içinde bulunduğu obezite ameliyatlarına cerrahi işleme karar verilirken fazla kilo değil vücut kitle indeksi (VKİ) üzerinden hesaplama yapmak daha uygun bir yoldur. Vücut kitle indeksi hastanın kg. cinsinden ağırlığının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesidir. Bu hesaplama sonunda çıkan rakam 18-25 arasındaysa vücut kitle indeksi normal olarak kabul edilir. 25-30 arası VKİ’ine sahip kişiler obez olarak kabul edilmezler, bu guruba fazla kilolu denilmektedir. Ancak vücut kitle indeksi 30 ve üzerindeki kişiler obez olarak kabul edilmektedir. Obez olarak adlandırılan her hasta tüp mide veya diğer obezite cerrahi ameliyatları için uygun hastalar olmayabilirler. Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olup beraberinde obezitenin getirdiği rahatsızlıkları ve hastalıkları yaşayan hastalar tüp mide ameliyatına uygundur. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastaların hiçbir rahatsızlığı olmasa bile tüp mide ve diğer obezite ameliyatları için uygundur.
Bu hesaplamalarda kontrolsüz diyabet istisnadır. Hastanın diyabeti tüm diyet ve medikal tedavi denemelerine rağmen kontrol altına alınamıyorsa hastanın vücut kitle endeksi 30-35 arasında olursa dahi metabolik cerrahi için uygundur.
Tüp Mide Ameliyatında Kilo Verme Nasıl Sağlanır?
Tüp mide ameliyatında mide yemek borusunun devamı gibi tüp haline getirilerek hacmi küçültülür. Midenin hacminin küçülmesinin yanında açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin salgılanması da ciddi oranda azalır. Hem midenin hacim olarak küçülmesi hem de açlık hormonunun daha az salgılanması iştahı etkiler. İştahı azalan, çok çabuk doyan ve daha az beslenme ihtiyacı hisseden hastalara ameliyat öncesi ve sonrası doğru beslenme ile ilgili bilgi verilmelidir. Hastalar çok az gıda ile doydukları için bu gıdaların kaliteli, yani protein, mineral ve vitamin içeriği zengin besinler olması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Hangi Hasta Grubu için Uygun Değildir?
Aktif kalp hastalığı, kanser ve ileri akciğer yetersizliği gibi hastalıları olan, başka ameliyatlar için de uygun olmayan hastalar için tüp mide ameliyatı (aslında tüm obezite ve metabolik ameliyatları) uygun değildir. Bunun yanında özel olarak belli bir bilinç seviyesinde olmayan hastaların da bu tür ameliyatları olmamaları gerekir. Kendi iyiliğini bilmeyen, bilinç düzeyi (doğuştan veya sonradan oluşan hastalıklar nedeniyle) düşük olan hastalar için bu tür ameliyatlar tavsiye edilmemektedir. İleri derecede reflüsü olan hastalar ve ameliyat sonrası beslenme kurallarını kabul etmeyen hastalar da tüp mide ameliyatı için uygun değildir.
Tüp Mide Ameliyatı Öncesi ve Ameliyat Günü Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tüp mide ameliyatı öncesinde hastalar çok geniş tetkiklerden geçmektedir. Tüp mide ameliyatına engel olabilecek mide ülseri, kalp rahatsızlığı gibi sorunların olup olmadığı değerlendirilir. Bu açıdan her hastada endoskopi ile mideyi kontrol etmekteyiz. Öncelikle ameliyata engel sorunlar giderilerek hasta cerrahiye uygun hale getirilir. Bunun yanında diyet uzmanları, psikoloji ve psikiyatri uzmanları, anestezi uzmanı, dahiliye uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı ve kardiyoloji uzmanı da hastayı kontrol edip ameliyata uygun olup olmadığını değerlendirmektedir. Önemli olan hastanın obezite ameliyatına sorunsuz girmesidir. Ameliyattan sonra hastanede kalma süresi genelde 2 gündür.
Çok ciddi kilo problemi olan ve özellikle karaciğer yağlanması ön planda bulunan hastalarda ameliyattan önce 10- 15 günlük özel bir diyet programı uygulanabilmektedir. Bu özel diyet programı ile karaciğeri küçülterek ameliyatın daha az riskli hale getirilmesi hedeflenmektedir.
Sorularınız için; Whatsapp: 0 541 124 56 00 | instagram: (dr.muhsin_elci) ile iletişime geçebilirsiniz. Buraya tıklarak randevu oluşturabilirsiniz.