Mide Delinmesi Ameliyatı (Kapalı, Laparoskopik)

Mide Delinmesi, mide duvarının delinerek, mide içindeki asit ve yiyeceklerin karın boşluğuna akması ve tüm çevre organlarda iltihaplanmaya sebep olmasıdır. Yüksek hayati tehlikesi vardır. Acilen müdahale gerektirir. Ayrıca, mide patlaması mide yırtılması veya Gastrik perforasyon olarak da adlandırılır.

 

Mide neden delinir?

Mide delinmesinin başlıca 3 ana nedeni vardır:

  • Ülser delinmesi
  • Endoskopi gibi bir işleme bağlı delinme
  • Kazaya bağlı delinme

Mide ülserine bağlı mide delinmesi en sık rastlanan sebeptir (%60). Mide ülseri yetersiz bir şekilde tedavi edildiğinde zamanla mide duvarı incelir ve delinebilir. Zaten mide ülserinin en önemli iki riski mide kanaması (%50) ve mide delinmesidir (%30). Midenin ön duvarını destekleyen başka organ yoktur. Dolayısıyla delinmelerin %60’ı midenin ön duvarında gerçekleşir.

İnsan eliyle bir işleme veya ameliyata bağlı mide delinmesine tıp dilinde “iyatrojenik perforasyon” denir. Örneğin endoskopi, burundan sonda (nazogastrik) takılması, kapalı ameliyatlar. Bu gibi delinmeler erken dönemde tespit edilebilir. Dolayısıyla kolay tedavi edilir ve düşük riske sahiptir.

Kaza ve travma esnasında olan delinmelere Travmatik mide delinmesi denir. Delici ve kesici alet yaralanmaları, trafik kazaları, yüksekten düşme, künt travma vb.

Mide Delinirse ne olur?

Delinme ani bir şekilde olabilir ve tehlikelidir. Hastaların yarısı (%50) daha önce hiç şikayetleri olmayan genç hastalardır. Aşırı ve ani karın ağrısı, bulantı ve kusma, ateş, terleme, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Delinmenin ilk aşamasında mide bölgesinde çok aşırı ve ani bir kasılma ve ağrı olur. Bu durum mide asidinin ve içeriğinin karın boşluğuna (perinoteal kavite) aktığını gösterir. Bu aşamada tanısı konan hastalar şanslıdır ve erken tedavi gördüğü için hastalığı çok az bir riskle atlatır. Geç tanı konan ya da geç tedavi edilen hastalarda ise risk daha yüksektir. Hastaların %60’ında tanı ancak ilerleyen aşamalarda, %30’unda başlangıç aşamasında konuluyor. Hastaların %10’u tanı konmadan ve tedavi görmeden yaşamını yitirebiliyor.

Mide Delinmesinin Tanısı

Tecrübeli hekim tarafından şüpheye dayalı yapılan detaylı karın muayenesi ilebu durumdan şüphe edilir ise daha sonra çekilen röntgen ve tomografi gibi filmler ile tanı kesinleştirilir.

Mide Delinmesi Tedavisi

Mide delinmesinin tedavisi acil ameliyattır. Ameliyatta Delinme bölgesi tespit edildikten sonra dikişlerle kapatılır ve karın boşluğu bol miktarda steril su ile yıkanır. Merkezimizde mide delinmesi ameliyatını kapalı yöntemle (laparoskpik) yapmaktayız. Kapalı yöntemde sadece 3 küçük delik ile onarım yapılır, büyük bir kesi ile karnın açılmasına gerek olmaz. Bu sayede çok daha az iz, çok daha az ağrı olur ve ameliyat yerinden fıtık olmaa ihtimali de çok daha az olur.

Mide Delinmesi Ameliyatından sonra Ne Yapılır?

Ameliyattan sonra hasta 5-6 gün hastanede gözlem altında tutulur. Uygun zamanda (2-4 gün) ağızdan gıda ve su alımları başlatılır ve verilecek ülser önleyici ilaçlarla taburcu edilir. 2-3 hafta sonra gerekirse kontrol endoskopi muayenesi yapılır.

 

Mide Delinmesi Tehlikeli mi ?

Daha önce belirttiğimiz gibi ne yazık ki hastaların %10’u tanı konmadan ve tedavi görmeden yaşamını yitiriyor. Hastaların %60’ında tanı ilerleyen safhalarda konulduğundan yüksek hayati risk taşımakta olup %30’unda ise erken teşhisten dolayı düşük risk sahibi hastalardır. Sonuç olarak mide delinmesi çok riskli bir durum olduğundan en kısa zamanda, mümkünse 1-2 saaat içindee ameliyat edilmesi gereken bir hastalıktır.

 

Diyarbakırda merkezimizde kapalı (laparoskopik) yöntem ile mide delinmesi ameliyatı yapılmaktadır.

Sorularınız için; Whatsapp: 0 541 124 56 00 | instagram: (dr.muhsin_elci) ile iletişime geçebilirsiniz. Buraya tıklarak randevu oluşturabilirsiniz.

Sağlık dolu günler dileriz.