Meme koruyucu cerrahi

meme koruyucu cerrahi
meme koruyucu cerrahi

Meme koruyucu cerrahi

Meme kanserleri için son zamanlarda yaygın olarak kullanılan bir ameliyat yöntemidir. Memenin büyük bir kesiminin yerinde bırakılarak kanserli bölgenin ve etrafındaki bir miktar sağlam dokunun çıkarılmasına meme koruyucu ameliyat adı verilir.

Meme koruyucu cerrahi ideal bir yöntem gibi görünmesine ve bir çok meme kanserinde uygulama alanı bulmasına karşın bazı durumlarda yapılması önerilmez. Aşağıda bu durumlar verilmiştir:

    • Erken evrede olmayan meme kanserleri: Kısaca kanserin sadece memede bulunması veya koltuk altına sınırlı yayılımı dışında başka bölgelere yayılmamış meme kanserine erken evre meme kanseri denir ve genellikle evre I ve evre II kanserleri içerir. Hastada bulunan kanser bu özellikeri taşımıyorsa meme koruyucu ameliyat yapılması akılcı olmaz.
    • Memede geniş bir alanı tutan tek odaklı kanser olması: Bu duruma yaygın tümör denir ve meme koruyucu cerrahiden sonra geride kanser dokusu kalabilme olasılığı fazla olduğundan bu yöntem önerilmez.
    • Bir memede birden fazla bölgede kanser olması
    • Kanserin meme başı etrafındaki bölgenin (areola bölgesi) altında olması
    • Daha önce aynı memeye radyasyon tedavisi almış olan hastalar
    • Meme koruyucu ameliyattan sonra hastaya radyasyon tedavisi verilmesi bir kuraldır. Ancak anne karnındaki bebekte gelişme anormallikleri dahil çeşitli sorunlara yol açma riski çok yüksek olduğundan gebelere radyasyon tedavisi verilemez. Dolayısıyla meme koruyucu cerrahi gebelere uygulanmamalıdır.

Meme koruyucu cerrahi, uygun hastalarda çok iyi sonuçlar vermektedir. Doktorunuzla yapacağınız görüşme sonucunda, durumunuzun buna uygun olup olmadığına karar verilecektir.

Diyarbakırda merkezimizde meme kanseri ameliyatları yapılmaktadır.

Sorularınız için; Whatsapp: 0 541 124 56 00 | instagram: (dr.muhsin_elci) ile iletişime geçebilirsiniz. Buraya tıklarak randevu oluşturabilirsiniz.

Sağlık dolu günler dileriz.