Mide fıtığı ve reflü ameliyatı

Mide Fıtığı ve Reflü Nedir?

Yemek borusunun bitip midenin başladığı alanda, yemeklerin mideden tekrar yemek borusuna kaçmasını engelleyen bir çeşit kapı görevini görev bir mekanizma vardır. Bu bölgede fıtık gelişmesi (gevşeme, genişleme) sonucu, artık bu kapı çalışmaz ve yiyecekler yemek borusuna ve ve hatta ağıza kadar geri gelir.
İşte reflü midedeki besinlerin ekşiyerek ağıza kadar geri kaçmasıdır.
Reflü uzun süre tedavi edilmezse yemek borusunde (özofagusta) yaraya sebep olur. Sonuçta yutmada güçlük, yutma sırasında ağrı, hassas boğaz, kısık ses ve kronik öksürüğe bağlı kanamalar, skar oluşumu ve yemek borusunda daralma gelişir. Daha ilerki safhalarda yemek borusu hücrelerinde değişikliğe (Barrett özofagusu) neden olarak kanser riskinde artış ve kanser gelişimi gözlenebilir.

reflü ve mide fıtığı - dr. muhsin elçiReflüde ne şikayetler olur?
Reflü şikayeti hastada hergün acı, yanma ve ağza mide asidinin gelmesi şikayetleri görülüyorsa, muayene sırasında mide fıtığı ve yemek borusu iltihabı teşhisi konulmşsa ve hasta uzun yıllardır reflü ilacı kullanıyorsa laparoskopik (kapalı) yöntem ile reflü ameliyatına başvurulmaktadır.

Özellikle 20-50 aş arası, bu ameliyatlar için en uygun yaşlardır.

Mide fıtığı – reflü ameliatı nasıl yapılır?

Reflü ameliyatı laparoskopik yani kapalı yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Bu cerrahi işlemde karın bölgesinde küçük kesiler/delikler (0,5-1,5 cm) açılarak gerçekleştirilmektedir. Bu işlem mide içinin konforlu bir şekilde görülebilmesi için özel görüntüleme sistemleri yardımı ile uygulanmaktadır.
Laparoskopik şekilde uygulanan ameliyat sırasında büyük kesiler açılmaması sayesinde enfeksiyon riski minimum düzeydedir.

Normal şartlarda hastanede 1-2 günlük bir yatış sonrası taburculuk yapılır ve 4-5 gün içinde hasta işine geri dönebilir.

Başarılı bir ameliyat, reflüye kesin çözüm getirir. İlaç tedavisi ise aslında reflüyü önleyemez, sadece ilaç kullanıldığı dönemde şikâyetleri azaltır. İlaç kesildikten sonra hastalık çok yüksek olasılıkla tekrarlar.
Zaman içinde ilaçlara direnç de gelişebilir. Yani ilaç alsanız da şikâyetleriniz yeterince rahatlamaz.
Ömür boyu ilaç tedavisinin de tabi ki yan etkileri olabilir ve herkes için uygun değildir.

Sorularınız için; Whatsapp: 0 541 124 56 00 | instagram: (dr.muhsin_elci) ile iletişime geçebilirsiniz. Buraya tıklarak randevu oluşturabilirsiniz.

Sağlık dolu günler dileriz.