Anal Apse

Anal Apse (Makat Apsesi) Nedir? Neden Olur? Nasıl Boşaltılır?

Makat bölgesinde oluşan hastalıklar zaman zaman birbiri ile bağlantılı veya birbirinin sebebi olabilmektedir. Bu yazımızda anal fistül hastalığının bir numaralı nedeni olan makat apsesinden bahsedeceğiz.

Makat apsesi tıbbi olarak perianal apse olarak da anılmaktadır. Makat bölgesinde dışkının çıkışını kolaylaştırmak ve bölgenin nemli olmasını sağlayan 4-10 adet salgı bezi bulunmaktadır. Salgı bezlerinin tıkanması sonucunda dışarı atılamayan sıvı cilt altında birikerek apse oluşmasına neden olmaktadır.

Salgı bezlerinin tıkanması makatta apse oluşmasına neden olur!

Perianal apse çok büyük oranla bu salgı bezlerinin tıkanmasına bağlı olarak oluşur. Nadiren ise aşırı ishal, bağırsak enfeksiyonlar gibi sebeplere bağlı olarak oluşabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Makatta apse oluşması sorun başlar başlamaz kendini gösterir. Makatta şiddetli ağrı, şişlik ve akıntı ile hastalık fark edilir. Apseye bağlı olarak enfeksiyon oluşur ise ateşlenme şikayeti de görülür.

Apse oluşmaya başladığında bir iki gün içerisinde şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Apseye bağlı ağrı makatta ve kalçalarda hissedilir. Ayrıca apsenin dış yüzeylerle sürtünmesine bağlı olarak acı şikayeti de görülmektedir.

Kısa süre içerisinde apsenin uzman bir hekim tarafından boşaltılması gerekmektedir. Aksi halde kendi kendine patlayarak fistül oluşmasına neden olur.

Perianal apse şiddetli ağrıya neden olsa da makatta ağrıya neden olan tek hastalık perianal apse değildir. Anal hematom ( makatta pıhtı toplanması), tromboze yani boğulmuş hemoroid, anal fissür ( makat çatlağı), kıl dönmesi gibi hastalıklarda makatta ağrıya neden olmaktadır.

Anal Apse Teşhisi Nasıl Konulur?

Teşhis koyulması için gözle muayene ve elle muayene yeterli olmaktadır. Apse ve kızarıklık kolaylıkla anlaşılmasını sağlamaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Apse müdahale edilmezse kendi kendine patlar. Kendi kendine patlaması geciçi olarak ağrının ortadan kalmasına neden olsa da istenmeyen bir durumdur. Apsenin kendi kendine patlaması akıntıya neden olur. Akıntı ise fistül hastalığının en temel sebebidir. Bu nedenle kendi kendine boşalmasına müsade edilmemeli mutlaka doktor tarafından müdahale edilmelidir.

Apsenin tedavi edilmesi için kontrollü bir şekilde boşaltılmalıdır. Bunun için öncelikli olarak bölgesel uyuşturma uygulanır. Ardından ufak bir kesi açılır. Kesinin açılması ile birlikte içeride biriken sıvı dışarı doğru akar. İrinin tamamı boşaltılır.

Tedavi sonrasında doktorun gerekli görmesi durumunda antibiyotik kullanılabilir.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Apse tedavi edilmez ise kendi kendine patlar. Kendi kendine patlayan apselerin neredeyse tamamı fistül oluşmasına neden olabilir. Ayrıca apsenin kontrollü bir şekilde boşaltılmaması cilt altında da doku hasarına neden olmaktadır. Boşaltma işlemi ne kadar erken yapılırsa fistül oluşma riski o kadar azalacaktır. Örneğin ilk günlerde boşaltılan apse de risk %40 civarında iken bir hafta sonra risk %90 civarına yükselmektedir.

Anal Fistül Nedir?

Makat hastalıkları arasında hasta için en zorlu olan hastalıklardan birisidir. Ayrıca meşakkatli bir tedavi süreci de vardır. Tedavi edilmeyen apseler kendi kendine patlar ve akıntıya neden olur. Bu akıntı ise makat derisi ile kalın bağırsak arasında bir kanal oluşmasına neden olur. Oluşan kanalda sürekli olarak akıntı olur. Bu nedenle kötü koku ve ıslaklık şikayetleri de görülür.

Makatta apse kolay bir şekilde tedavi edilebilirken fistül için meşakkatli bir tedavi süreci gerekmektedir. Bu nedenle en erken sürede tedavi olunması önerilmektedir.

Diyarbakır merkezimizde Perianal apse (makat apsesi) kolaylıkla tedavi edilmektedir.

Sorularınız için; Whatsapp: 0 541 124 56 00 | instagram: (dr.muhsin_elci) ile iletişime geçebilirsiniz. Buraya tıklarak randevu oluşturabilirsiniz.